SHL 2013/14

PuckDen 14 september inleds årets elitserie i ishockey, bland annat med ett klassiskt derby mellan nykomlingen Leksands IF och Brynäs IF inför ett fullsatt Tegera Arena i Leksand, som blir första elitseriematchen där på sju år. Matchbiljetterna mot den gamla ärkerivalen Brynäs tog slut på blott en kvart.

Den andra nykomlingen Örebro HK, vilka också gör sin första elitseriesäsong någonsin, beger sig till Karlstad där man möter Färjestads BK på Löfbergs Lila Arena. Förra årets mästare Skellefteå AIK inleder hemma mot Frölunda HC.

Som vanligt består grundserien av totalt 55 omgångar med sista spelomgång 8 mars nästa år. Nytt inför årets säsong är att lagen på placeringarna 1 till 6 går direkt till kvartsfinal, medan lagen på placeringarna 7 till 10 spelar ett slags playoff, i vilket sjuan möter tian och åttan möter nian i bäst av tre matcher.

Vinnarna går sedan till kvartsfinal där de möter de möter ettan respektive tvåan i serien. Syftet med detta är enligt Hockeyligan att öka spänningen och dramatiken. Det nya systemet innebär också till skillnad mot tidigare säsonger att det för både nian och tian inte är färdigspelat efter att grundseriens avslutats.

Favoriter till bli svenska mästare är förra säsongs ohotade mästarlag Skellefteå AIK. Enligt Bettingsajten Betsson.com så är Skellefteå klara favoriter framför sina finalmotståndare Luleå och därefter följer HV 71, Färjestad och Linköping. Två outsiders är Växjö Lakers och Modo Hockey, som båda har riktigt intressanta lag denna säsong och skulle något av dessa lag vinna så kan man tjäna en slant, för har höga odds satta på sig.

Totalt deltar som vanligt tolv lag i årets elitserie från Växjö i söder till Luleå i norr. Dessutom har serien inför säsongen bytt namn från Elitserien i ishockey till Svenska Hockeyligan, förkortat SHL.

Störst publikkapacitet har Frölunda som på hemmais i Scandinavium har plats för drygt 12 000 åskådare. Näst störst publikkapacitet har Löfbergs Lila Arena i Karlstad, hemmaplan för Färjestad, med plats för dryga 8 600 åskådare. För övrigt så har hela åtta av de tolv lagen i SHL en publikkapacitet på 7 000 åskådare eller mer. Minst publikkapacitet har Växjö Lakers och Vida Arena som tar in 5 000 åskådare.

Här kan ni se fjolårets mästare Skellefteå AIK:s väg till sm-guldet.