Kort NHL-historia


NHL, eller National Hockey League, som är dess fullständiga namn grundades 1917 i kanadensiska Montreal och bestod på den tiden av endast fyra lag. Två av dessa Montreal Canadiens och Ottawa Senators är fortfarande nästan 100 år senare en del av NHL. Canadiens är också det lag som genom åren har flest Stanley Cup-segrar nämligen hela 24 stycken. Dock är det numera tjugo år sedan Canadiens senast vann en Stanley Cup-titel, vilket laget gjorde säsongen 1992/93.

Trots detta tillhör Montreal Canadiens ett av de riktigt stora lagen i NHL-historien. Laget är det äldsta professionella hockeylaget och det enda som existerade före NHL:s grundande och som fortfarande är aktivt. Genom åren har en rad prominenta spelare funnits i laget som exempelvis målvakten Patrick Roy, Ken Dryden samt svenske Mats Näslund, som spelade för klubben mellan åren 1982 och 1990.

Canadiens hade sin absoluta storhetstid under 1970-talet då laget tog hem hela sex Stanley Cup-titlar, varav fyra i rad mellan 1976 och 1979.
Ett annat gammalt klassiskt lag som kanske är det som varit mest framgångsrikt under de senaste 20 åren och framför allt var det under andra halvan av 90-talet och i början på 2000-talet är Detroit Red Wings. Klubben bildades 1926 och tillhör tillsammans med fem andra lag ”the original six”, det vill säga de lag som brukar ses som de sex ursprungliga NHL-klubbarna.

Genom åren har Red Wings vunnit Stanley Cup sammanlagt elva gånger. Senaste gången var säsongen 2007/08. Detorit är ju också som bekant något av ett svensklag som sedan 90-talet inhyst en rad kända svenska profiler som till exempel Nicklas Lidström, Tomas Holmström, Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall och Tomas Sandström. Lidström var under sina totalt tjugo år i klubben, en stor profil och under sina sista sex säsonger också lagkapten.

En klubb som nästan alltid varit populär i Sverige är New York Rangers. Blue shirts som de kallas, har inte haft någon framgång på många år nu, men dess popularitet tycks ändå inte sjunka. Men klubben är anrik så det är kanske inte så konstigt. Det var även här som en av de största spelarna genom tiderna, Wayne Gretzky avslutade sin fenomenala karriär. Bland svenskar som spelat här hittar vi bland annat Anders Hedberg, Niklas Sundström samt den spelare som kan vara den som tar laget till sin första mästartitel på 20 år, Kung Henrik som han kallas – Henrik Lundqvist. Ett tydligt tecken på att Rangers är det lag flest svenskar vill se, kan man notera på sportreseanordnaren GO Sport Travels hemsida. Man erbjuder helt enkelt resor och biljetter till Rangers samtliga matcher.

På senare år har Chicago Blackhawks kommit att bli ett av de mest tongivande klubbarna i NHL. Laget har även tagit hem två av de fyra senaste årens Stanley Cup, 2010 och i våras efter finalseger mot Boston Bruins med 4-2 i matcher. Blackhawks grundades år 1926 och tillhör precis som Montreal och Detroit, och även Boston, ”the original six”. Totalt har man vunnit Stanley Cup vid fem tillfällen.

Under årens lopp har en rad stora spelare som Bobby Hull, Phil Esposito samt Chris Chelios funnits i laget. Även en rad svenskar har representerat klubben, bland andra Michael Nylander, Niklas Hjalmarsson och Niklas Stålberg.