Hockeyutrustningen genom tiderna

Dagens hockeyutrustning är på många sätt väldigt imponerade. En mängd forskning och precisionsarbete har lagts ned på att ta fram saker som inte bara är smidiga att använda utan även säker och perfekt anpassade till sitt användnings område. Men tidigt i hockeyns historia var det väldigt annorlunda.

De första skridskorna skapades genom att knyta fast metallblad på vanliga skor och klubborna var enkla tunna träbitar ända fram till 1930-talet. Alla spelare bar vanliga, enkla läderhandskar, även målvakten. De moderna målvaktshandskarna dök inte upp förrän 1948 då de introducerades av en målvakt från Detroit. Plockhandsken togs direkt från baseball. Och tittar man på de moderna varianterna är detta fortfarande väldigt uppenbart.

Hjälmen är ju som vi vet ett väldigt viktigt skydd för spelare, men speciellt för målvakten. Men det var ovanligt att se någon på isen med en hockeyhjälm innan 1930-talet och de som bar dem gjorde det fortfarande väldigt sporadiskt. Men även när hjälmar började dyka upp mer och mer blev det inte vanligt för spelare att bära hjälm regelbundet förrän 1970-talet. Detta trots många skador som en hjälm faktiskt kunde förhindra.

Handskarna såg också början på sin evolution kring 1930-talet, som ett resultat av en spelare bröt tummen och hans tränare stoppade in en bit av ett skohorn för skydda den från ytterligare skada. Den förstärkta tummen blev snabbt populär och spred sig genom hockeyvärlden.

Samma årtionde såg även förbättring av armbågs- och underarmsskydd. Detta som ett resultat av att spelare ofta fick slag på underarmarna och tog emot sig med dem när de föll på isen. Armbågsskydd av läder och fastsydda filtstycken i undertröjornas ärmar började mer och mer bli normen.

Första målvaktsmasken dök också upp under 1930-talet då en målvakt fick sin näsa bruten av ett kraftigt skott. Han slutade dock använda sin lädermask efter bara två matcher då den blockerade hans syn. Det var inte förrän 1959 som en målvakt började regelbundet använda en mask efter en skada. Denna var av fiberglas och användes annars bara under träning. Målvakten i fråga hånades när han fortsatte använda masken men efter hans lag vann 18 matcher i rad började både spelare och publik se fördelen med dem. Sista gången en professionell målvakt spelade utan mask var 31 mars 1973.