Hockeyskador

Hockey är världens roligaste sport, den erbjuder det mesta – spänning, närkamper, teknik, geniala passningar, snygga mål, fantastiska räddningar och mycket mer. Tyvärr så gör allt detta att det också är en mycket skadedrabbad sport.

I farten, kraften och stridens hetta så är det vanligt att spelare råkar ut för skador – orsakade själva av att man exempelvis skadar ljumskar, eller av andra när en vältajmad tackling trots tajmingen träffar mot exempelvis huvudet istället för axeln. Vi tänkte här berätta lite om vanliga hockeyskador och hur de ska hanteras.

Hjärnskakning

En smärtsam mentalitet

En vanlig mentalitet som också prisas inom idrottens värld är att ”köra på trots smärtan”. Detta är ett tecken på dedikation och motivation – att inte ge upp bara för att det gör lite ont utan offra sig för laget. Tycka vad man vill om detta men rent rationellt så är det dumt att utsätta kroppen för något man eventuellt får sona för senare. Sen är det förstås så att vissa saker är värre än andra.

Att spela hockey med en mindre lårkaka med en Voltaren innanför västen är oss ej skadligt fastän det är smärtsamt. Men andra saker kan vara mer osäkert om det kan ge långtidsskador. Därför är det alltid viktigt att rådgöra med en läkare eller exempelvis en naprapat. Förslagsvis så väljer man då att gå till en naprapat som är skicklig på just hockey- och idrottsskador, som exempelvis Naprapatiska – Sveriges största kedja av naprapater.

Ljumsken eller hjärnan

Sen spelar det förstås in vad det är för typ av skada. Just ljumskskador är mycket vanligt för hockeyspelare eftersom skridskoåkningen och rörelserna man utför vid skridskoåkning är påfrestande för ljumskarna. Då kan man med fördel få behandling av naprapat, men handlar det om andra skador så är det förstås läkare som ska sköta behandlingen. Och tyvärr så har det blivit allt vanligare med andra skador, skador som inte sällan är hjärnskakningar som är orsakade av vårdslösa tacklingar mot huvudet av en motståndare.

Sedan något år tillbaka så satsar man hårt på att minska risken för att spelare ska drabbas av hjärnskakningar till följd av kraftiga tacklingar mot huvudet. Denna satsning startade efter det att ett flertal spelare i dåvarande Elitserien, nuvarande SHL drabbats av så pass allvarliga hjärnskakningar att man tvingats till mycket långa rehabiliteringsperioder eller till och med att sluta med sin idrott.

Denna satsning till trots så sker det fortfarande flera gånger per säsong, och fastän spelarna i regel håller med om att man måste visa en större respekt för varandra där ute på isen så händer det fortfarande. Dock är det såklart inte alltid det sker med flit, det kan ske i stridens hetta eller helt enkelt på en feltajmad tackling i för hög fart och att spelaren som tacklas viker ned huvudet. Sedan finns det förstås även spelare som inte förstår bättre, ett exempel är Andreas Jämtin i HV71, som inte förstår att det är fel att skada sina motspelare, men galningar finns det överallt, så det gäller att arbeta för att minska dessa risker i allmänhet.