Börja med hockey i tidig ålder

Idag tillbringar vi mycket av vår tid inomhus och stillasittande. Därför är det mycket viktigt att röra på sig, både för den fysiska hälsan och den mentala. Det är bra för barn att börja med idrott i tidig ålder, på ett lekfullt och glädjefyllt sätt naturligtvis, för då blir det ett naturligt inslag i livet att vilja röra på sig. Att spela ishockey, är ett bra sätt att göra av energi på, det skapar en gruppsamhörighet och man lär sig att arbeta tillsammans. Det är få saker som är så givande som äkta lagkänsla.

Första utrustningen

Vad ska man då tänka på när man vill börja spela hockey? Först och främst ska man hitta en klubb man kan börja i och sedan är det hockeyutrustningen som måste till. Hjälmen är viktig och precis som alla andra hjälmar bör den inte köpas begagnat eftersom man oftast inte vet vad den har utsatts för. Hjälmen ska ha galler och vara CE-märkt. Olika skärskadeskydd är obligatoriska. Man ska ha halsskydd, benskydd, knäledsskydd och armbågsledsskydd. Även denna utrustning ska vara CE-märkta och ge skydd mot vassa skridskoblad. Det är viktigt att skydden ställs in riktigt. Handskar är också bra och senare kan man komplettera med axelledsskydd och ishockeybyxor.

Klubban

Sen krävs det självklart en klubba för ishockeyklubban, utan den, inget spel. En klubba ska vara rätt anpassad för kroppslängd, handstorlek och styrka i armen. Är den det, blir det lättare att lära sig dribbla, skjuta och passa. En bra hockeyutrustning underlättar lärandet och glädjen över att kunna spela hockey.

Perfekt passform

Sist men inte minst måste man ha skridskor som är lämpade. Det är extremt viktigt när man ska köpa skridskorna att de passar perfekt. De får absolut inte vara för stora och det här är inga saker man ska växa in i. Skridskon ska passa perfekt för att man ska få de bästa förutsättningarna för att lära sig åka på rätt sätt och få rätt stöd.

Uppförande

Barn lär sig snabbt hur de ska uppföra sig på plan. De får bra guidning av tränaren och det gäller nolltolerans mot utanförskap och ilska. Det kan dock vara svårare att styra föräldrarna. Mammor och pappor som blir involverad i barnets sport har ibland svårt att kontrollera sina ord och känslor när barnet spelar. Som förälder har du ett ansvar att visa för barnet att du är stöttande och att huvudsaken är att barnet har roligt på plan. Och tänk på att domarna är frivilliga, ibland bara ungdomar från en högre division.